Övertygande Tannoy

Tannoys nya mellanmodell i Definition-serien övertygar på flera plan.

Det är klassiskt Tannoy-tänk men också med massor med liv och spelglädje.

 

Av Sven Bilén

 

Skotska Tannoys Definition-serie har fått två nya medlemmar. Det rör sig om två modeller med samma typ av konstruktion där den ena modellen har 8” element och den andra 10” element. Båda har ett Dual Concentric-element i toppen och ett baselement placerat under det. 

Dual Concentric-element? Ja, Tannoys absoluta specialitet är deras Dual Concentric högtalarelement, som man utvecklade för många, många år sedan och ständigt har finslipat på sedan dess. Det finns andra tillverkare som KEF, TAD och SEAS som har element som arbetar med samma grundidé, men Tannoy var först. 

Det handlar om att man har ett diskantelement som sitter i mitten av ett bas/mellanregisterelement, där dammskyddet normalt sitter. Principen med det här är väldigt bra för både spridning och det att få en punktformig källa, men det är svårt att lösa i praktiken så att det blir riktigt bra. Därför kostar också sådana här element mycket pengar. Men, när det fungerar blir det i gengäld ofta synnerligen lyckat.

Vi här på nomono har även för något ett par år sedan haft den dittills senaste modellen i serien, Definition DC10A, i vårt lyssningsrum. Det var en högtalare som kostar sexsiffrigt, men  det visade sig vara en högklassig högtalare som vann i längden och som gjorde att Tannoy fick en ny vän i mig. 

De nya modellerna har samma uppgift, att kombinera de klassiska Tannoy-dygderna från de välkända Prestige-modellerna - de stora trähögtalarna som närmast är ett signum för Tannoy - med modernaste teknologi och design från Definition-serien. Men, de är väsentligt billigare, även om vi just inte talar om “billigt”. On the contrary, vi talar seriös hifi här. 

Vårt testobjekt är den stora av de två senaste, den med 10” element som heter Definition DC10ti. Den är ungefär lika stor som DC10A på alla leder utom på djupet, där nykomlingen nästan bara är hälften så stor. 

 

Concentric

Det är ju en Tannoy -högtalare, så naturligtvis bygger högtalaren på det allra senaste 10" Dual Concentric elementet. Det har ett membran av coatat multifiberpapp och ett alnico magnetsystem. Mitt i elementet, där alltså dammskyddet normalt sitter, hittar vi Tannoys speciella diskant av en aluminiumlegering, inklusive en wave guide. Under detta sitter ett bas/mellanregisterelement, alltså utan diskant i mitten. Det ser likadant ut, men med ett dammskydd istället för diskant. 

Delningsfiltret är även på de här modellerna kryogeniskt behandlade, de har alltså mött kyla på allvar. Man använder flytande gaser, eller ångorna från dessa, för att komma lägst möjligt ned i temperatur, i det här fallet -190 grader. “This permanently reduces internal stresses in the microstructure of the crossover’s components, joints and conductors, leading to further improved signal transfer and greater resolution of fine detail.”, säger man hos Tannoy.

En annan specialitet som vi hittar på Tannoys bättre högtalare är att det sitter en jordskruv som femte terminal på baksidan. Tannoy rekommenderar att man kopplar den till chassijord på förstärkaren eller ännu bättre ett jordspett, ett annat alternativ är den klassiska att koppla det till ett värmeelement. Nej, inte elvärme, den vattenburna. Bra alternativ om man bor i lägenhet. Men det finns ytterligare ett alternativ, det kommer vi till.

 

På fot med världen

Jämfört med DC10A har man byggt om foten. På DC10ti är den både snyggare, enklare och smartare. Man har integrerat en sorts energistabiliseringsvikt, som ska ge en ännu tightare och snabbare bas. Det stämmer också i praktiken.

På det hela taget verkar det som om man tagit sig en funderare på vad som kunde bli bättre och gärna om det också kunde bli billigare. Det har man lyckats fint med.  Byggkvaliteten känns lika fin, högtalaren är verkligt välbyggd. 

Kabinettet är inte av MDF utan av björkplywood. Man har valt det för att man menar att det fungerar bättre rent akustiskt än MDF och ger en fylligare och mer engagerande återgivning. Det kurvade portade kabinettet på 76 liter reducerar resonanser och interna stående vågor, och Tannoy menar att detta både förbättrar mikrodetaljerna och mellanregistret som helhet.

Jag kom till att trivas fint med DC10A när jag hade den hemma, och gav den en massa fina ord i en test jag skrev för tidningen Ljud&Bild. Det var en högtalare jag trivdes med om som raserade en hel del fördomar jag hade om dessa egenartade element och vad de kunde prestera.

Dual Concentric elementet kan skapa en point source, alltså att allt ljud kommer från samma ställe. Det ger ett bra och precist perspektiv, och att elementet samtidigt fungerar som en wave guide gör det ännu bättre. Här har man kopplat på ytterligare ett element för basen, men fått dem att fungera fint tillsammans. 

 

Snabbare, tightare bas

lovade Tannoy när de berättade om den nya foten. Det hade man rätt i. DC10ti är rappare, spänstigare och alertare än den DC10A jag tidigare haft i lyssningsrummet. Och då var den inte dålig heller. Det är bara det att DC10ti  ger en ännu mer distinkt bas, men utan att tappa köttet, blodet och tyngden. 

När vi talar om ljudbilden som helhet är den storskalig och mycket tredimensionell och med ett bergfast perspektiv. Klangen känns ofärgad och tyngden i återgivningen gör att du inte upplever någon tunnhet eller att du skulle sakna den mänskliga värme som du ofta kan efterlysa i analytiska högtalare. DC10ti har den där förmågan att få dig som lyssnare aktiv och involverad i musiken. Det är riktigt, riktigt bra.

På det hela taget, så tycker jag som helhet faktiskt ännu bättre om DC10ti än om DC10A. Trots den stora prisskillnaden, den här högtalaren kostar bara drygt hälften. 

 

Jordning

Så var det ju det med jordning. Jag hade provat det på DC10A med den minsta jordlådan från Entreq. Den här gången hade jag två Silver Minimus med Challenger kablar från samma firma tillgängliga. En box till varje högtalare, och det var en skillnad som jag inte hade väntat mig. Den redan jättefina högtalaren blev genast ett par klasser ännu bättre. Ett lugn inträdde, precis som om högtalaren sade “skicka bara in vad du vill, jag fixar det här!”. 

Hela återgivningen blir alltså lugnare, mer avslappad, fastare - framför allt i basen - och alla detaljer får den där extra glöden utan att de framträder på andra detaljers bekostnad. Det blev helt enkelt rasande bra. Tannoy-högtalaren har verkligen några egenskaper som är en ren njutning för lyssnaren.

Så bra att jag kontaktade den skandinaviske distributören och sade, att du ska bara pröva det här. Han tog genast kontakt med den skandinaviske Entreq-distributören och bad honom komma ner till en demo i Köpenhamn av den större Canterbury-modellen.

Jag åkte också dit, nervös eftersom det ju bara var jag som lyssnat på det. Men jag behövde inte oroat mig, demon blev mäktigt övertygande! En match made i heaven.

 

Spännande, spännande

Det här är, om vi sammanfattat, en spelglad, lättlyssnad högtalare med alla hifi-parametrar på plats utan att bli för överanalytisk. Den prioriterar musiken före hifi-detaljerna. Om du sedan jordar högtalarna så kommer du få än mer av allt det du egentligen ville ha som du inte visste om att du ville ha. 

Dessutom går det att spela både lågt och högt på dem, en egenskap som absolut är superviktig. Kan man inte spela lågt på en högtalare och få med all musiken blir man rätt snabbt irriterad. Istället är de spännande på låg volym, kanske för att de har så fin dynamik. Och egentligen är väl det en av hornhögtalarnas fördelar i största allmänhet. 

Du får en fin upplevelse med fokus på musiken, högtalarna har den där förmågan som vi alltid älskar att anläggningen glider i bakgrunden och det istället handlar om vad du hör och att du kan ta till dig musiken. Du blir helt enkelt engagerad i vad du hör. Och det spelar heller ingen roll vilka genrer du spelar, den klarar rubbet. 

 

Slutsats

Tannoy Definition DC10ti är en högtalare vi gillar skarpt. Det här är bra på allvar, en högtalare som ger massor med spelglädje och en smittande återgivning och som fungerar kanonfint på all slags musik. 

Byggkvaliteten är finfin, den fungerar fint med det mesta i förstärkarväg och dessutom är den enkel att få att spela bra i rummet. Dessutom kan den jordas, vilket ger ännu mer kvalitet på återgivningen. Applåd till Tannoy, det här är verkligt bra. Lyssna själv!


 

 

Tannoy Definition DC10ti

75.000 kr

www.tannoy.com


 

Tannoy Definition DC10ti

Dual Concentric high frequency 1” titandome medTulip WaveGuide

Dual Concentric low frequency 10” coatet pappmembran, 44 mm talspole

10” coatet pappmembran, 44 mm talspole

Frekvensområde 30Hz – 35kHz

Impedans 8 ohm

Känslighet 92 dB

Delningsfrekvens 1,1 kHz

Mått 1125 x 339 x 320mm mm (HxBxD)

Vikt 40,5 kg

 

Namn med klang

Tannoy är en av de verkligt klassiska engelska högtalarfirmorna. Hvudkontoret hittar vi sedan 35 år i Coatbridge utanför Glasgow men firman har snart 90 år på nacken (bildades redan 1926) och hör till den exklusiva skara firmor vars firmanamn blivit en beteckning för en produktkategori eller ett fenomen. Vespa säger vi till exempel härhemma om en skoter. Och A Tannoy System är det officiella namnet på engelska för public announcement systems, alltså högtalare avsedda att förmedla information på offentliga platser. 

Klassisk kan man på sitt sätt också säga att själva högtalardesignen har varit. Man använder sin dual koncentriska högtalarprincip och har fortfarande gigantiska kabinett på programmet som ser ut som om de designades under mellankrigsåren. Det är så engelskt som a pint o' bitter and a steak and kidney pie, please.

Tannoy är sedan en del år en del av danska TC Group, som nu sålts till den koncern som bland annat har Behringer på programmet. 
NOMONO