En liten juvel

 

Hoppsan hoppsan, vad var nu det här?
En specialmodell till slutsteg som sätter en ny standard för prisvärdhet

 

Av Sven Bilén

 


Det är ju så att den stora hifi-butiken HiFi Consult i Göteborg firar 40-års jubiléum i år. Och det ska naturligtvis firas. Samtidigt satt en av butikens "hovleverantörer", Mike Bladelius och pysslade med ett experiment. Det måste det ju kunna komma något gott ut av.

Och sannerligen, det har det gjort. 

HiFi Consult ville gärna ha något helt speciellt att erbjuda sina kunder och talade med Bladelius om vad man kunde göra. Och Mike Bladelius satt med en idé - resultatet: Bladelius Class A - HiFi Consult 40 years Limited Edition. 

Normalt hade vi väl inte mer än bara berättat om en förstärkare i en så begränsad upplaga som 20 exemplar. Om det nu inte var så att det just var något helt speciellt, förstås.


Njord som utgångspunkt

 


Utgångspunkten är Bladelius slutsteg Njord, en modell som kanske kommit lite i kläm i Bladelius förstärkarprogram. Inte på grund av att den skulle vara dålig, on the contrary, utan mer för att potentiella kunder mer valt att antingen gå integrerat eller satsa på större modeller i firmans förstärkarfamilj.

Mike Bladelius satt med en uppsättning strömförsörjningar och diverse andra komponenter till att kunna bygga en klass-A förstärkare med Njord som bas, med bland annat nya ingångssteg och en väsentligt kraftigare strömförsörjning. Och en hel del saker till. Men det kunde bara bli till 20 exemplar. Perfekt tyckte man hos HiFi Consult, förutsett då att resultatet blev så bra att man ville sätta sitt goda namn och rykte på apparaten.

Efter lyssningstesterna var man inte i skuggan av tvivel, resultatet överträffade deras vildaste förväntningar. Och så kom den naturliga frågan från butiken: har du lust att lyssna på den? Som den nyfikne själ man är, och då jag under årens lopp haft många positiva erfarenheter av Bladelius konsruktioner, lånade jag hem butikens väl inspelade demoexemplar.

Och vilka watt!

 Okej, utseendet är bekant. Bladelius standardlåda med den skärande blå lysdioden i mitten (varför kom det här eländiga modet med blå dioder?), balanserade och obalanserade ingångar och WBT högtalarutgångar. Njord ger 2x100 W, jubileumsförstärkaren 2x35 - i klass-A så långt det bara går, som Mike själv säger.

Och vilka watt! Det är alltid intressant att konstatera att antal watt egentligen är likgiltigt bara förstärkaren kan leverera ström. Dessa ynka watt har varit mer än tillräckligt för den kader av tämligen olikartade högtalare som förstärkaren kopplats till. Jag har inte upplevt några som helst problem.

Effekt är ju en sak, kvaliteten på ljudet en annan. Här skulle jag vilja sträcka mig så långt som att Bladelius Class A - HiFi Consult 40 years Limited Edition (Hi-FI Consult kallar den bara helt prosaiskt för HC-40) har en skrämmande bra ljudkvalitet - och inte bara med tanke på priset, utan helt generellt. Man sitter ovillkorligen och tänker: behöver jag egentligen mer än det här? Vad får jag egentligen när jag betalar 5-10 gånger mer? Ja, visst kan man komma ännu längre än vi kommer här, men man slås onekligen av tanken. För att det ska bli övertygande mycket bättre får man också så sannerligen betala för det.

Organisk

 


Till exempel kopplade jag den till ett par Magico Q1, ett par högtalare för ungefär en kvarts miljon. Magicos högtalare är alltid i stånd att skilja agnarna från vetet vad förstärkare angår, det är bland de tuffaste högtalarna att få ut potentialen i, imho. Med HC-40 fick jag en nästan match made in heaven, trots prisskillnaden. En förstärkare för 25.000 kr ska egentligen inte kunna ge en sådan upplevelse av total kontroll, sammetslen bakgrund, detaljer och rum. 

Klangbalansen är utmärkt, du har massor med detaljer och en utklingning i diskanten som du bara kan få när förstärkaren har förmågan att vara tyst när den ska vara tyst. Bakgrunden än nattsvart, vilket gör att du till exempel kan lyssna på körer och stämsång och få fram den där riktiga upplevelsen av att en körstämma är en helhet bestående av en massa individuella röster. Och det är något som långt ifrån alla förstärkare kan, tro en van lyssnare på det.

Basen är både fast, djup och snabb. I storebror Ymer är det visserligen (ännu) mer klipp i basen, men allt annat hade väl varit otänkbart. Jämfört med det folk normalt associerar med Bladelius förstärkare i prisklassen har HC-40 mer kött och blod, känns lite varmare och har en rundare och mer organisk framtoning. Var det någon som sade klass-A?

Tillsammans med Acoustic Energy Reference1, en högtalare i mer samma prisområde som förstärkaren, lyckas HC-40 få fram det allra bästa ut högtalarna och ger en återgivning du inte tror är möjlig att få för dessa pengar. Inte minst är rummet imponerande med både djup, bredd och inte minst definition. 

En sk*tb*ll*g högtalare som Paradigm Atom känns nästan som high-end. Ja, nu tar jag kanske i, men det är högst intressant att uppleva hur långt man faktiskt kan komma med överkomlig utrustning. Och HC-40 verkar förlösa det mesta och få ut det absolut bästa av de anslutna högtalarna. 

Ja, och så har jag naturligtvis spelat tillsammans med mina Wilson Sophia 3. Även här går det förbluffande bra, fokus ligger på musikupplevelse och att man verkligen har lust att spela musik när HC-40 är kopplad till högtalarna. Och det är väl egentligen det bästa betyg man kan ge. 

Det intressanta är också: är det något som Bladelius kommer att följa upp framöver? Många som hört HC-40 trycker tydligen på och vill ha mer - och gärna i nästa högre klass. Det vore verkligt roligt att se hur mycket längre Mike kan komma med det här konceptet.

 

Inga invändningar

 


Vi talar helt enkelt om high-end ljud till upper mid-fi pris. Som helhet har jag inte mycket jag egentligen skulle kunna invända mot, förutom då lysdioden (som man ju bara kan tejpa över). Ljudmässigt tycker jag den är mitt i prick, och tar man dessutom med priset i beräkningen vet jag inte vad man kunde önska mer. 20 ex är inte många, men undertecknad gör i varje fall sit bästa för att försöka utöka verktygslådan med denna lilla juvel. Årets förstärkare?  


 

 

Bladelius Class A - HiFi Consult 40 years Limited Edition

(HC-40)

Pris 25.000 kr

 

www.hificonsult.se

 


 

NOMONO