Finska finurligheter

Av Sven Bilén

Egentligen redan från starten 1998, men i synnerhet under senare år har Amphion arbetat hårt på att skapa "annorlunda" högtalare. Ja, annorlunda är kanske inte rätt ord, man har försökt skapa högtalare som kan fungera i helt vanliga rum, i de miljöer folk har i sina hem och i de sammanhang som folk spelar musik. Det betyder att man försökt bygga högtalare som fungerar tillsammans med en dator, som fungerar tillsammans med en tv, högtalare som inredningsmässigt passar in och ger ett elegant intryck överallt - men utan att tumma på de ljudmässiga kvaliteterna. Låter det som en omöjlig uppgift?

Här ser vi närmare på en av de fysiskt minsta högtalarna från Amphion som i högsta grad marknadsförs för att fungera i olika miljöer. Ion är namnet. Amphions hemsida har rubriken Finnish Your Quest, där man vitsar med sitt ursprung och att sökandet efter högtalaren som kan allt är slut. Är det det?

Ion och Icon

Amphion Ion är ingen helt ny högtalare. Men, det är en högtalare med potential till att kunna fungera i flera olika sammanhang, och det är det som firman nu försöker utnyttja genom att integrera den i olika miljöer och med olika funktion i dessa miljöer. Det innebär bland annat att man arbetat med fäger, ja, själva högtararen kan bara fås i svart eller vitt (med en otroligt läcker finish), men de små metallgaller som sitter framför elementen kan fås i ett otal färger. En dröm för inredningsarkitekten, som får svårt att bortförklara varför han/hon inte kunde placera in en Ion på ett tjusigt sätt i vilken miljö som helst. För mig är det en högtalare som visuellt sett väcker ha-begäret inom mig - jag tycker den är rasande snygg. Och det är det inte många små högtalare som är, inte.
Amphion skriver själva att Ion är svår att klassificera. "Inredningsarkitekter älskar den, high-end recensenter lovordar den och inspelningstekniker använder den", som man säger. Det är ju stora ord att ta till, men säkert utmärkt marknadsföringsmässigt.
För tillfället har Amphion börjat marknadsföra Ion tillsammans med den lilla Nuforce Icon förstärkaren som en liten och enkel anläggning för skrivbord, tv eller till och med det lilla rummet. Man har startat med konceptet i Finland, men det kommer att sprida sig, var så säker.
Nuforce Icon är en liten förstärkare/DAC/hörlursförstärkare som använder sig av Nuforces egen klass-D förstärkarteknologi. I den här lilla apparaten är det i en nedderiverad version. Vi har provat med den första inkarnationen av Icon, men med en updaterad strömförsörjning. Förstärkaren har också kommit i en version 2, som både är lite kraftigare och lite förbättrad.
Att de två produkterna parats ihop är ett litet genidrag. Det man får är en liten och enkel anläggning som helt enkelt kan utföra stordåd. När det nu gäller att vinna tillbaka en förlorad ljudgeneration är det just sådana här tilltag som behövs. Det är förvisso fint om man kan få folk att njuta av en miljonanläggning, men man måste starta på en ekonomiskt begriplig nivå för att sprida budskapet om bra ljud och få folk att förstå att de också visst kan höra skillnad!

Vi har naturligtvis provat denna uppsättning, men högtalaren har så sannerligen också fått ge sig ikast med diverse andra förstärkare också - från mycket stort till mycket smått.

Trögdriven kvalitet

Ion är en liten högtalare, måtten är 268x134x220 mm (hxbxd), men vikten tar sig ändå upp på 4,7 kg. Bestyckningen är en 1" titaniumdome för diskanten och ett 4,5" bas/mellanregisterelement med pappersmembran. Delningsfrekvensen ligger på 1.600 Hz. Den lilla basporten mynnar ut på baksidan över terminalbrunnen, som är försedd med ett par terminaler av utmärkt kvalitet. Ingen biwiring, alltså, vilket för mig är logiskt på en sådan här typ högtalare. Biwiring är för övrigt något som vi ser fler och fler  högtalartillverkare välja bort, även på deras prestigemodeller.
Frekvensområdet uppges till 55-20.000 Hz och man ska elda på rätt ordentligt för att få dem att spela – känsligheten anges till 86 dB. Det låter som om det kunde vara ett potentiellt problem, men vi har inte upplevt några svårigheter för någon förstärkare i samband med Ion. Det generella intrycket av högtalaren är att det är en kvalitetsprodukt långt över det normala.

U/D/D

Amphion har enligt min mening också en grundläggande fördel i sitt konstruktionsarbete. Man har i alla år arbetat med en wave guide för diskanten, och det är en verkligt god idé som jag inte riktigt förstår varför fler tillverkare inte använder. Dessutom ger det fördelen att man får placerat de olika elementen på samma lodräta axel och därmed får bättre tidsmässig kontroll mellan elementen. Att utstrålningen blir styrd via wave guiden medför också att högtalarna blir mer lättplacerade i ett normalt rum - och det är något som Amphion som sagt har som grundläggande målsättning.

Amphion kallar sin princip för U/D/D, vilket står för Uniformly Directive Diffusion. Det gör att "högtalarna arbetar tillsammans med ditt rum, inte mot det", som Amphion uttrycker det.

Placeringssäkerhet

Under den långa testperioden har Amphion Ion placerats på stativ, i fönsterkarm, på möbler, på hyllor, på skrivbord och jag har säkert glömt en del, det slående är att den inte är synnerligt knepig att få att spela fint oavsett var den placeras. Använder man högtalaren till en dator och ställer den på ett skrivbord krävs ett litet stativ för att få upp den lite i höjd. Amphion håller på med ett, men Anssi Hyvönen på Amphion säger att samma höjd som en Illy kaffeburk är perfekt (undrar var han har det ifrån). Så när man ändå ska ha espressokaffe, så…

20 koppar senare kan jag deklarera att jag är helt enig med Anssi - höjden är perfekt.
Provar man på ett skrivbord ska man också vara uppmärksam på att högtalaren placeras i ungefär jämnhöjd med skärmen - även om man har en laptop. Hamnar högtalaren en bit bakom riskerar man att hela stereoperspektivet pajar när högtalarna delvis reflekteras av skärmen.

 

På skrivbordet

Och vi kan ju lika gärna börja på skrivbordet. Här var det Nuforce Icon som fick agera förstärkare, en MacBook pro kopplades till via USB och resultatet är minst sagt överraskande. Inte bara för att högtalaren spelar balanserat och neutralt, nej det är perspektivet som slår undan benen på dig - ja, nu sitter man ju ner vid skrivbordet, så…
Perspektivet är knivskarpt, röster står som ett spett och ljudbilden är generellt stor och ruskigt stabil. Helt plötsligt är det en upplevelse att lyssna till musik vid skrivbordet. Det enda som kommit i närheten hos mig är när jag spelade med ett par Adam Audio studiomonitorer. Jämfört med Nuforce egna SP1 högtalare är det en helt annan värld.
Amphion marknadsför just nu som sagt Ion tillsammans med Icon. Man har börjat med det i Finland, och det är så vitt jag har förstått meningen att det samarbetet ska utvecklas på fler marknader. Ett mycket gott val, enligt min mening. För den som vill ha musik kring sin arbetsplats, en "modern konfirmationsanläggning" för det lilla rummet eller ordentligt ljud från en modern hypertunn LCD eller LED tv, som per definition låter apa (det går bara inte att få bra ljud i en sådan platt konstruktion - naturen har vissa lagar!) är det mitt i prick - både estetiskt tilltalande, lättplacerat och överkomligt.

 

Till tv

Till tv:n har jag provat med högtalarna kopplade till både Icon, Sonos, Cayin MT-iP40 och Audio Analogue Crescendo. Här är det en stor fördel att högtalarna är lättplacerade. Det är inte svårt att få bättre ljud från sin platt-tv, inte. Tv-ljud består ju mycket av tal och röster, vilket närmast är en specialitet hos Ion. Talförståeligheten är synnerligen god.
Vill du se film, så tycker jag att ett förnuftigt 2.1 system väldigt ofta är att föredra framför ett surroundsystem för samma pengar. Ju bättre högtalare, desto bättre upplevelse. Och då hjälper inte mängden, två bra slår alltid fem mediokra.
Den uppmärksamme läsaren noterar .1 i ovanstående, vilket står för en subwoofer. Jo, visst hjälper en subwoofer, speciellt när du lyssnar till musik-dvd eller ser film - alltså sådant som är producerat för en surroundanläggning. Här skulle jag nästan vilja säga att det är ett måste för att få den rätta känslan. Inte så att Ion inte spelar bra bas för sin storlek och prisklass, den är både rapp och distinkt, men avgrundsdjupt kan man inte beskylla den för att gå. Det vore också helt naturstridigt.

Normal stereo

Kör vi Ion som ett par helt normala stereohögtalare kopplade till diverse olika förstärkare, så måste jag medge att jag har blivit rätt imponerad av hur bra Ion genrellt klarar av att fungera tillsammans med högst olika förstärkare, kablar och annan elektronik. För att inte tala om hur relativt enkelt det varit att få fram ett fint - verkligt fint - stereoperspektiv i stort sett var man än har försökt placera Ion. Vi talar trots allt om en högtalare för överkomliga pengar.
Kopplas den till högklassig elektronik kvitterar Ion med en i högsta grad kompetent återgivning. Perspektivet har vi talat om, balanserat och neutralt har vi talat om, den enkla placeringen har vi talat om. Det vi inte talat om är diskant, mellanregister och bas.
Ja, mellanregister har vi varit inne på i stamband med att talförståeligheten var fin när Ion spelade tv-ljud. Röster är fortfarande naturliga och musikaliteten är påfallande. Man lyssnar helt enkelt på mycket musik med dessa små burkar. Det tyder på att det är harmoni mellan de olika frekvensområdesdelarna. Diskanten är luftig och lätt och, vilket jag tycker är extremt viktigt, slår aldrig över i att vara för vass eller skärande. Jo, sådant hör du ofta från billigare domediskanter, och jag avskyr det. Ion är helt befriad från sådana tendenser - härligt.
Narutligtvis är basen "problemet". Den bas som finns är ren, snabb och hänger utmärkt samman med resten. Men avgrundsdjupt går den inte, till det krävs helt enkelt en fysiskt större högtalare. Amphion har naturligtvis minst en lämplig subwoofer i sitt program för basnarkomanen som inte kan klara sig utan sparken i mellangärdet. Ändå går det förvånansvärt bra utan en subwoofer, och den subjektiva uppfattning man får om ljudet från Ion är att det faktiskt är fullt tillräckligt fylligt.

Färgning?

Det kan inte hjälpas om mina ovanstående uttalanden färgats (uttalandena, alltså, inte ljudet!) lite av att man helt enkelt blir lite glad över att Ion spelar så man alltid har lust att lyssna till mer musik, och att storleken på högtalarna gör att man ständigt förvånas. Med tanke på storlek är det ingen direkt billig högtalare, men både finish och ljudkvalitet lever mer än väl och med bred marginal upp till priset. Att Ion dessutom är en av de mest flexibla högtalare jag haft med att göra rent användningsmässigt gör inte saken sämre. Tillsammans med Icon är det helt enkelt en liten kupp som ger en skrivbordsanläggning av sällan skådat slag.
Men tro mig inte på mitt ord - gå och lyssna själv!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amphion Ion

8.500 kr

www.kavena.se

www.amphion.fi

 

Anssi Hyvönen, den starke mannen hos Amphion. Anssi har efterhand lyckats sprida sina tankegångar om högtalare som fungerar i vanliga hem till både designvärlden och hifi-världen, och även studior och musiker har börjat anamma hans budskap.

 

 

En uppsättning Ion och Nuforce Icon kompletterat med en Amphion Impact subwoofer. 

 

NOMONO