Classic Design presenterade ungefär samma uppsättning från italienska GoldNote som vi hörde för ett par veckor sedan i Hamburg. Då i ett alldeles för litet rum, nu i ett mycket större men akustiskt långt ifrån idealt rum. Det lät hursomhelst mycket bättre nu, speciellt om man kom in att sitta i eller i närheten av sweet spot. Det verkar vara bra grejor.

 

HEM 2017

HEM 2017 i Stockholm bjöd på fler rum och fler utställare än förra året.

 

Av Sven Bilén

 

Årets HEM mässa hade utökats med ytterligare en lokal, konferenscentret Coor som ligger granne med Sheraton, där som vanligt hela konferensvåningen samt två lokaler vid receptionen utnyttjades till mässan. Flest rum fanns som vanligt hos Lundqvist & Lindqvist, några hundra meters promenad förbi Centralstation.

Besöksantalet kändes mindre än förra året, men det är lite svårbedömt i och med att man hade tagit ytterligare lokaler i anspråk. 

Vi plockar som vanligt bland bilderna och försöker ge ett litet intryck av vad som fanns att se och höra - utan några anspråk på att vara heltäckande.

 

Martin Logan ESL13A tillsammans med nya slutsteg från Bladelius. Källa var en Bladelius Mimer och så använde man förstegsdelen från en Micromega M-One.

 

MBL för hela slanten, och det lät förträffligt enligt vår ringa mening.

 

Förträfligt också här. Marten Design spelade på Marten Mingus Quintet driven av Analog Domain elektronik. Skivspelaren från Rui Borges och riaa från Westh.

 

PL Audio spelade Focal tillsammans med elektronik från Pass Labs, dcS och Aria. 

 

Jan från Technics presenterade programmet från återupplivade Technics. Den japanska firman har verkligen varken sparat på utvecklingresurser eller tekniskt nytänkande. Det är bra på riktigt! 

 

Hos Digitalbild presenterade Peter Funk högtalare från KEF - Reference 5 och LS50 - tillsammans med elektronik från Electrocompaniet. 

 

Harmankoncernen har väckt nytt liv i både Mark Levinson och JBL. Hornhögtalare är ett känsligt kapitel då det verkligen kräver att man vet vad man gör för att beräkna ett horn. Men, det är något man kan hos JBL. Här var det K2 S9900 som bevisade detta. 

 

Wilson Audio tillsammans med den franska rörförstärkaren Prano. En klart lyckad kombination, som det verkade. 

 

Italienska Diapason bygger högtalare man liksom känner igen på långt håll. Högtalarna var helt nya från fabrik, så de kommer alla gånger att låta ännu bättre när de fått spela ett par veckor. 

 

Wlson Benesch är en högtalartillverkare från Sheffield i England. Man specialiserar sig sedan många år på kabinett i kolfiber, med mycket lyckat resultat. Här spelade modellen Act Evolution tillsammans med ustsökt elektronik från schweiziska CH Precision och Aurender. Mycket bra. 

 

Heco Direkt är en annorlunda designad högtalare som slog igenom rejält när den kom. Succén gjorde att den även fått en storebror, Heco Direkt Dreiklang, som MacAudio spelade på i sitt rum.   

 

Att det inte alltid behöver bli så dyrt att fixa till en välljudande anläggning gav Bengt från Vinylbutiken bevis på med italienska kombinationen av Pathos och Diapason. Ja, då räknar vi naturligtvis bort racket från Stillpoints, som ensamt lätt kostar mer än resten av anläggningen tillsammans. 

 

Lasse Andersson hade flera roliga saker att spela på. Rörförstärkaren från polska Fezz Audio lät rasande lovande för bara runt 20.000 kr. Här spelar den via Russell K Red 50 högtalare, men här spelades också på utmärkta högtalare från Trennel&Friedel, Lawrence Audio och Apertura. 

 

Hegel hade ett jätterum som de spelade upp med KEF Blade 2 högtalare och all sin elektronik som demonstrerades från liten till stor så publiken fick höra vad som händer ljudmässigt när man går upp i storlek och pris på elektroniken. 

 

HiFi Consult hade tagit med en ny allt-i-ett toppmodell från tyska AVMs Ovation serie. När vi var inne spelade man denna tillsammans med den nya QRS Sky High högtalaren, som är den mindre av de två högtalamodeller man hade på plats. Den andra var Monitor Audio PL500 II, toppmodellen från den firman. 

 

Dynaudio Contour 20 är visserligen inte så stor rent fysiskt, men den kan då verkligen spela! Contour-serien från Dynaudio är en synnerligen lyckad högtalarserie med högklassig prestanda.

 

Ludwig Swanberg lägger på en skiva under överinseende av vår kollega Per Sundell. Vi är inne hos Audionord, som spelade Vivid Audio Giya 1 tillsammans med Devialet elektronik.

 

Det är inte bara vi som tycker att produkterna från Gato Audio är värda att ta en bild av!

 

Piega högtalare och Valvet förstärkare. 

 

Snygga ljudpaneler från Fitzpatrick.

 

Ljudtema bjöd på demo av olika pickuper via Pro-Ject skivspelare och elektronik samt högtalare från Audiovector. 

 

HEM 2017

 

Längst till höger står Micromega M-One, en förstärkare som klarar det mesta och till ett som det verkar riktigt förnuftigt pris. 

 

Stax-hörlurarna hann inte fram i tid, så här fick man lyssna till Focals toppmodell Utopia samt Dharma elektrostatlur från Enigma Acoustics. Inte så illa det heller, precis! 

 

Skivspelare från italienska GoldNote. 

 

Ripper/streamer/mediacentral - 432 EVO Aeon är en apparat med stor processorkapacitet och är konstruerad av en datorspecialist. Mycket intressant!  

 

Den stora högtalaren från Technics vet vi spelar alldeles utmärkt, men den nya, mindre och mycket billigare (knappt 40.000 kr paret) G-90 var en jätteöverraskning med ett synnerligen kompetent ljud.

 

Den billigare varianten av nya Technics SL-1200 har äntligen kommit, och den finns också i svart. Vi talar om ett pris på runt 16.000 kr om jag hörde rätt.

 

HiFi-Klubben spelade på ett 5.2 system från Lyngdorf Audio. Litet, placeringsvänligt och mycket kompetent.

 

Öppna baffelhögtalare från Pure Sound Project. Torrvisades i hallen utanför rummet.

 

SoulNote och Pure Audio Project. Tyvärr var överhörningen från grannrummet så stor att Misa Creolla, som de spelade när vi var där, närmast dränktes totalt. Det lilla vi kunde höra innan grannen tog över lät dock alldeles utmärkt.

 

AAMP Nordic ställde upp med kablar från QED. 

 

Buchardt är numera med många mässor runt omkring i Europa, hela tiden med god kritik från mässbesökarna. 

 

Avantgarde hornhögtalare och förstärkare. Peter Gabriel (jo, han heter så) från den tyska firman demade i ett rum som kanske inte var optimalt för det här högtalarna. De kan prestera mycket bättre, men i det här rummet hade man verkligen fått kompromissa med placeringen. 

 

Naim, Neat och Chord i det mindre formatet för "normala" ham visades i ett av de gemensamma områdena mellan rummen. Instereo hade även bullat upp med sina agenturer i ett stort rum. 

 

MYC Audio spelade på Nuprime elektronik och Quadral Aurum högtalare. Men - tunna glashyllor i racket? Hmmm... 

 

Erik från Sennheiser med firmans senaste Noice Cancelling hörlur. "Mycket bättre än den kända konkurrenten", hette det. 

 

Senaste från Sonus Faber - Guarneri och Amati Hommage. 

 

Bengt från Vinylbutken med en stack Aesthetics elektronik.

 

YG Carmel 2, allt gjort av aluminium - även elementen.

 

På söndagen landade en Stromtank i AudioConcepts rum. 125 kg batteridrift! 

 

Olle Eliasson från XTZ (t.h.) berättar om konstruktionsfinesserna på den nya XTZ Divine Alpha högtalaren. Mycket högtalare för pengarna!

 

Professor Edgar Chiouri från Princetown University har forskat under många år om hantering av crosstalk för stereolyssning. Nu visade han den färdiga BACCH SP som åstadkom en högst intressant 3D effekt från två högtalare. Här lyssnar sångerskan Nicole Sabouné på sin egen låt The Body. "Det är ju som att vara på konsert med sig själv", sade hon. Här visades en färdig allt-i-ett apparat, men en modul för inkoppling i existerande anläggningar kan vi förhoppningsvis få uppleva redan på mässan i München i maj.  

 

Hegel Röst på KED LS50. Utmärkt anläggning för människopengar.

 

Är det en grill eller ett avancerat våffeljärn som Svalander Audio visar upp? Nej, det är en avmagnetiseringsapparat - för LP skivor.

 

Gato Audio - vi gillar verkligen designen på de här apparaterna. 

 

Nya Atmos högtalare från Canton. 

 

TechDAS Air Force Two skivspelare. Vill ha!

 

Nya svenska kablar. Tarfala Audio är märket, de har flera listiga praktiska lösningar och verkar riktigt genomtänkta.

 

Intressanta högtalarfötter från Kanada. PL Audio tar in Aperta, som märket heter.

 

PL Audio presenterar också skivor med den amerikanska sångerskan Lyn Stanley. Hon är mycket uppskattad, inte minst i high-end kretsar.

 

 

NOMONO