Gato Audio har hittat en presentation som verkligen fungerar. Ursnygga apparater med de nya monoblocken PWR222 i fokus, här kompletterade med firmans senaste högtalare FM-50 som hade premiär på mässan. 

 

HiFi & Surround 2016

Årets HiFi & Surround i Köpenhamn bjöd på god stämning

och flera finfina musikupplevelser. 

 

Av Sven Bilén

 

Hotel Hilton vid Kastrup flygplats var för tredje gången platsen för den årliga danska manifestationen av hifiljud - och lite bild. Efter en hel del kämpande på fredagen, och en del utställare fick väl sent tillträde till sina lokaler, var ända alla klara på lördag förmiddag. Dock, de hade knappast väntat sig att det skulle komma så många besökare i år, subjektivt sett kändes det som väsentligt fler än året innan. För att inte tala om söndagen, som verkligen bjöd på många besökare. Roligt!

Mässgeneralen Lisbeth Sillesen ska ha en stor eloge för sättet att lösa problem, skapa god stämning och organisera i största allmänhet. Det blev en verkligt lyckad mässa på många sätt, alla utställare vi pratade med var mycket nöjda med gensvaret från besökarna.

Som vanligt följer här lite axplock från vad vi såg och hörde.

 

YG Hailey högtalare, VTL elektronik och Brinckmann skivspelare. Stylus Audio hade bullat upp med en anläggning med både high-end priser och high-end ljud. 

 

Hos Hegel spelade man bland annat på den nya förstärkaren Röst som innehåller i stort sett allt vad en modern förstärkare kan idag. Koppla till vad som helst, helt enkelt. Högtalarna är KEF Reference 3.

 

Lyd & Kabel importerar Xindak, Atoll och Xavian. De sistnämnda är trevliga högtalare från Tjeckien byggda där sedan 20 år av en ditflyttad italienare. 

 

Connaisseur-av är en importfirma som har starka band till Vitus Audio. Det har sannerligen elektroniken vid namn Alluxity också, då det konstrueras och byggs av Alexander Vitus Mortensen - son till Hans-Ole Vitus. Riktigt bra saker är det. Här spelade man tillsammans med högtalarna RC7 från Gauder Audio. 

 

Technics är tillbaka på allvar! Man visade den nya skivspelaren - ser ut som en klassisk SL-1200 men är helt ny i alla delar och av en helt annan hifi-kvalitet än den gamla diskoteksfavoriten. Elektronik och högtalare är av allra modernaste snitt vad konstruktionen angår, man har inte tagit några som helst genvägar. Rack, ström och grounding kom från svenska Entreq. Det lät riktigt bra. 

 

Ett annat ställe där det lät riktigt bra var hos LEA. Förstärkare från italienska Grandinote som ska kombinera det bästa från rör och transistorer - bara utan rör! Magnetosolid kallas den patenterade principen. Högtalare från Lawrence Audio, en häftig konstruktion med en design som en bas - modellen heter Double Bass. Rack, ström och grounding även här från svenska Entreq.

 

Tekni-Fi spelade med en Fletcher skivspelare och arm med Grado Master 2 pickup. En RIAA från Manley och en Roksan förstärkare ledde signalen vidare till Harbeth HL5 högtalare. Musikaliskt och bra.

 

Efter ett lite skakigt år när den nye ägaren av Tannoy inte riktigt verkat veta vad de ville med märket, ska Tannoy tack och lov förbli i Skottland - säger man. Nu är de i varje fall tillbaka i Skandinavien igen tack vare Nordic Audio, som också har en annan klassiker, nu i modern tappning, på programmet - Revox! Nu står Revox för kompetent design-hifi med många smarta lösningar och finfin betjäning. 

 

AB Audio hade med sig Sugden elektronik och Sonus Faber Cremonese II högtalare. Allan Bjerregaard kan det där med att få bra ljud i mässrum! Bra grejor det här...

 

Rune Skov (tidigere bl.a. Nordost) är en av de bästa på att demonstrera hifi som jag vet - det hjälper kanske att han har en förhistoria som skollärare. Sedan ett år är han på Gryphon, där han fått ordentlig snurr på firmans europaförsäljning. I Audiophiles rum spelade han på Trident II högtalare och en Antilleon Evo Stereo förstärkare med Pandora försteg och Mikado cd-spelare. Här fanns även en Brinckmann Bardo skivspelare. Jodå, visst lät det bra, vad hade du väntat dig? Men, biljettsystemet till demosessionerna - det kan ni göra bättre!

 

Nya Yvette från Wilson Audio tillsammans med den också nya Devialet Expert 1000 Pro. Båda Danmarkspremiärer. Här fanns det också massor med välljud att hämta. Lite häftigt med Devialet, som hela tiden förmår att utveckla sitt koncept till att bara bli bättre och ännu mer flexibelt.

 

Föredragen är populära inslag. Här handlar det om den nya LP-pressnings "fabriken" i Danmark, den första på många, många år. 

 

Kablar anamma! Full fart på kommersen hos Hificable. 

 

Som vanligt hade Dynaudio ett enormt rum. Den nya och särdeles kompetenta Contour-serien förmådde att överraska i stort sett alla genom att klara uppgiften att spela upp rummet rent lysande. Jo, både stativ- och golvmodellen!

 

Hififreaks.dk presenterade nya PM10 och SA10 från Marantz tillsammans med högtalare ur toppserien Magellan från franska Triangle. Modellen heter Concerto.

 

I det andra runnet hos Connaisseur-av huserade Hans-Ole Vitus själv med framför allt sin nya agentur, Kuzma skivspelare. Elektroniken var Vitus Audio och högtalarna är Soltanus Acoustics ESL Virtouso elektrostater. 

 

Devialet Phantom Gold - varje kula är en hel anläggning! Man spelade musik med massor med tryck, och det här var det bästa jag hört Phantom hittills. Otroligt att man kan få ett sådant ljudtryck från så små enheter. 

 

Claus Bülow på Bülow/Steensen bjöd på Mark Levinson och Revel Salon 2. Man hade danmarkspremiär på Mark Levinson No 534, en stereoförstärkare på 2x250 watt. Dessutom spelade man på No 519 mediaspelaren, No 512 cd-spelare och No 523 förförstärkare. Här fanns massor med potential och ett fint lugn i ljudbilden.

 

Henrik från Exotic Audio byter skiva. Man presenterade bland annt ett nytt elektronikmärke för Danmark, det amerikanska brandet Coda som verkade mycket intressant. Högtalarna, som inte riktigt kom med på bilden, heter Analysis och är stora magnetostater.

 

 

 

 

 

 

HiFi & Surround 2016

København

 

Inuti FM-50 från Gato Audio. 

 

Hififreaks.dk körde surround med Marantz och Earthquake elektronik och Triangle högtalare och fick fram ett ljudtryck som väl närmast kan betecknas som våldsamt. 

 

En liten allt-i ett anläggning från Technics. 

 

Hififreaks.dk bjöd på hörlurslyssning ett av sina rum. Här lyssnas det till Stax elektrostatlurar.

 

Fezz är en polsk rörförstärkarfirma som med bas i en ytterst kompetent transformatortillverkare. Det här är både europatillverkat, överkomligt prismässigt och låter riktigt bra.

 

Jo, vi gillar utseendet på Gato-produkterna...

 

Långväga gäster var Angela Yang och Lawrence Liao från den taiwanesiska högtalarfirman Lawrence Audio. Multiinstrumentalisten och designern Lawrence Liao har 20-årsjubiléum för sin firma i år. 

 

Så här ser det ut inuti Densenförstärkare, närmast i bilden är det monosteget B-390.

 

Densen Dino DAC i den hya halvbreddsformatserien.

 

Thomas Sillesen, Densens starke man, med den nya CastAmp, en integrerad förstärkare med inbyggd DAC och strömning.

 

Tekni-Fi hade tagit med Pro-Ject VTE BT2, en skivspelare som ska stå vertikalt och spela skivan såhär. Dessutom har den blåtand... Well, den stora frågan kvarstår - varför?

 

4200 heter en butik i Slagelse, trevliga killar som hade med sig Paradigm, Luxman och Prima Luna. Den nya "Sonos-dödaren" från Paradigm verkar riktigt spännande med inbyggt ARC rumskorrektionssystem.

 

HifiShack spelade på Phison Audio elektronik i form av PD-2 försteg med RIAA och DAC samt bryggkopplade a2 120 slutsteg. Högtalare var PMC 523.

 

Massor med Rega-grejor från Medlyd. Här fanns även den nya "Sonos-dödaren" EC Living från Electrocompaniet.

 

Tye Dissing från Lyd fra Dissing bygger högtalare gjorda för väggplacering. Tynna så det förslår, men ändå riktigt kompetenta. 

 

Hos Medlyd (och hos Lyd&Kabel) såg vi den här superfräcka retro stereobänken. Ännu så länge bara prototyp, men den drog verkligen blickarna till sig. 

 

Studiosound spelade på de superdynamiska SP Tech Timepiece högtalarna tillsammans med amerikanska Belles förstärkare och Auralic strömning.

 

Buchardt Audio har slagit fast sitt namn ordentligt med sina kompetenta stativhögtalare. Efter mässan var det dags att ställa ut på den stora Warzawa-mässan.

 

Tyngsta skivspelaren på mässan. Gold Note Bellaggio hos Connaisseur-av. 

 

Hififreaks.dk presenteade Artera Play, som är en ny cd-spelare/DAC från det klassiska brittiska märket Quad. 

 

Clearaudio Innovation Compact tangentialskivspelare.

 

AV-Connection presenterade Piega Master Line Source 2 – en schweizisk dipolhögtalare med akustisk lins och ett rejält pepprat pris. Men - spännande!

 

En liten koffert med de speciella högtalarelementen från Piega. Schweizisk kvalitet!

 

High-Performence hade med sig en stapel förstärkeri från amerikanska PS Audio. Racket? Italienska Bassocontinuo.

 

Och - High-Performance hade en stapel till med godis från Nagra och Audio Research. Dessa båda staplar var bara till pynt den här gången, nästa gång kanske vi kan höra det spela också. Men snyggt är det!

 

Mediaspelaren No. 519 från Mark Levinson.

 

Inuti Coda-förstärkaren är det ordning och reda och en massa utgångstransistorer per kanal.

 

NOMONO