Den traditionsenliga starten! Damorkestern blåser in mässan på sina alphorn. 

 

 

High End 2017

Världens viktigaste hifi-mässa går av stapen i München.

I år var det många blandade intryck.

 

Av Sven Bilén

 

En vecka i maj varje år är kalendern bokad för mässan i München. För alla involverade i branschen är den här mässan ett måste, men den är guld värd även för alla som bara är intresserade av bra ljud. Mässan är i och för sig i högsta grad inriktad på high-end, men det finns också gott om produkter för normalkonsumenten. Om inte annat kan man se trender och uppleva en massa apparater och högtalare man aldrig annars skulle få komma i kontakt med. 

I år kändes det som om det var färre med folk, men statistiken säger att besökarantalet ökade på alla fronter. Den officiella statistiken säger att det var 588 utställare från 44 länder (+4%), 21.412 besökare (+10%), 8.002 branschbesökare från 78 länder (+13%) samt mediafolk i massor. Att det kändes som färre kan i högsta grad bero på att man nu hade öppnat alla fyra hallarna på nedre botten helt och hållet. Hallarna sväljer rätt ordentligt med folk. 

Första dagen är det bara öppet för branschbesökare och press, vilket gör att det pågår möten och diskussioner, distributionsavtal ingås (och avslutas) och på det hela taget handlar det om att knyta kontakter och leta nya saker att distribuera. Efter det kommer tre dagar där hifi-intresserade från hela världen kommer för att skåda alla nyheter - och en hel del de sett redan förra året (och året innan dess). 

Årets trend var att många utställare - även bland de stora - verkade bry sig mindre om hur det lät än hur produkterna presenterades i övrigt. Nå, det kommer ni att kunna läsa om i några av bildtexterna. Här kommer ett axplock av våra intryck av High End 2017.

 

Vi börjar väl med något som lät bra! Verkligt bra dessutom. Tyska Tidal bjöd på musik via sina referenshögtalare tillsammans med egen elektronik. Det handlar om mycket pengar dock. I gengäld fanns det betydligt dyrare saker på mässan som inte nådde den här återgivningen till fotknölarna. 

 


Här handlar det bland annat om öppna bafflar. Ute i hallarna finns det alla tänkbara former av högtalarkonstruktioner att skåda. Vad Gulf och Route 66 har med det hela att göra fick vi aldrig rett ut. 

 

Hifi-möbler fanns det gott om, men Monitor Audio och Roksan hade valt en klassisk femtiotalsmöbel. Återbruk är kanske inte så dumt det heller. Vi har emellertid åsikter om våndan av att ställa elektronik på varandra och att kabelhärvan på golvet inte har samma waf-faktor själva möbeln har. 

 

En av alla dessa hornkonstruktioner. Mässan är full av dem. Om jag säger att jag inte var imponerad, så har jag inte sagt för mycket. Det gällde förresten en hel av dessa konstruktioner. I gengäld fanns det också raka motsatsen, vilket vi kommer till senare. 

 

Einstein har sedan ett tag även högtalare på programmet. Fick inte riktigt kläm på prestandan i ett lite störigt rum, men vi vet ju sedan tidigare att Einsteins elektronik är riktigt bra.

 

Speciellla och välljudande Apertura högtalare från Frankrike, CH Precision som är utsökt elektronik från Schweiz och Entreq kablar, ström och jordning från Sverige. Här lät det ypperligt, i mitt tycke ljudmässigt det bästa av de många rum som CH Precision - ett av de mest omsvärmade märkena just nu - spelade i. 

 

Ett av de större rummen där man inte lyckats få till det ljudmässigt. Massor med bidrag från rummet gjorde att det kändes som om ljudet trycktes ned över öronen på dig. Ett typexempel på det faktum, att om det inte låter bra på en mässa är det ingalunda liktydigt med att grejorna generellt inte skulle vara bra! 

 

Inga högtalare man missar precis! Vivid Audio Giya i gult. Snyggt? Tjaaaa.... Bra ljud härinne, även här stod CH Precision för elektroniken. 

 

Engström och Engström presenterade sitt nya slutsteg Eric, döpt efter den svenska moderna körsångens gudfader Eric Ericsson. Högtalarna är Marten Coltrane 3, senaste versionen. Det lät verkligt bra härinne. Det var som att komma till en lugn, härlig ljudmässig oas efter många rum med mer eller mindre stressigt ljud. Tummen upp!

 

Wiener Lautsprecher Manufaktur hade plockat in en cembalo i rummet för att visa att man minsann satsade på att det skulle låta som levande musik. Här tyckte jag inte att man lyckades över hövan med det. Återigen - det behöver inte betyda att det inte är bra grejor. Vi vet bara inte...

 

Thrax heter firman som står både för elektronik och högtalare. Hemort är Sofia i Bulgarien. Högtalarna är deras tvåvägare helt sonika ståendes på deras separata basmodul. Deras devis: Unconventional State of the Art Audio Components Delivering Never Heard Before Reproduced Music Performance. Tja, det kan vi ju tolka på flera sätt...

 

När det visuella uttrycket tillåts ta överhanden...

 

Det är Boenicke högtalarna som är mest intressant här. Udda, lite quirky konstruktioner.

 

Nagras produkter tilltalar mig verkligen - på flera plan, inte minst visuellt. Här spelade man tillsammans med Wilson Audio med gott resultat. 

 

Hornhögtalare är för det mesta problematiska enligt min mening. Men, undantagen finns. Här i form av jättehorn grekiska Tune Audio, som spelade alldeles utmärkt. 

 

Välljud/Exotic Audio distribuerar Tim de Pavaricinis EAR även i Tyskland. Både Henrik, Kim och Lothar var på plats. Notera den stiliga rullbandaren. Det verkade som om många firmor som ville sända en signal om att de menade allvar ville visa det genom att ha en ordentlig rullbandare strategiskt placerad i racket. 

 

Harman-koncernen hade ett rum med Mark Levinson och JBL - vad annars? Bra tryck härinne! 

 

Dragon från Lawrence Audio. Oj, det lät verkligen bra härinne. En av de ganska få verkliga välljudsoaserna på mässan.

 

Johan Coorg från KEF funderar över vad han ska spela härnäst. Muon, Reference-serien och LS50 aktiv var de högtalare man valt att spela på den här gången. 

 

Tyska Progressive Audio tillverkar utmärkt elektronik. Den nya högtalarserien var vi inte lika övertygade om, det lät mest snällt och förlåtande i den här uppställningen. Snygga? Inte om du frågar mig. 

 

Marten bjöd på den nya versionen av Tenor. Slutstegen var den nya Eric från Engström och Engström. Jodå, det lät särdeles utmärkt härinne, annat hade vi inte väntat.

 

Inne i Raidho-rummet var vi med om en mycket övertygande demonstration av den nya toppkabelserien från Ansuz. Det händer hela tiden saker hos Raidho, Ansuz och inte minst Aavik. Vi hörde de nya monostegen från Aavik, som verkligen bjöd på välljud.

 

Nej. I varje fall inte i den här uppställningen. Bredbandare, verkar enkelt men är svårt att få till ordentligt. 

 

Rasande snygg elektronik från danska Gato Audio. 

 

Ja, vad ska man säga? Vi vet att de här högtalarna kan låta alldeles utmärkt, likaså elektroniken. Hur folket från Martin Logan då kan vara nöjda med det tråkljud man presterade härinne är för mig en gåta. 

 

Det här rummet var också ett skräckexempel på hur illa det kan låta på en mässa. Nej, jag var inte inne länge här. Har hört Cessaro förr, då har det låtit betydligt bättre.

 

Vivid Audio och Trinnow körde tillsammans i ett rum högst upp. Här körde man flerkanal så det stod härliga till. Notera högtalarna i taket.

 

 

Det kommer mera, häng på! 

 


 

High End 2017

München

 

Gryphon gillar vi skarpt. Nu presenterade man en ny RIAA förstärkare som fått namnet Sonett. Har Flemming Rasmussens bilintresse också slagit sig in i företagets val av produktnamn?

 

De enorma högtalarna Kodo från Gryphon. Toppklass, helt enkelt. 

 

Elektroniken inne hos Tidal. Hela deras elektroniklinje verkar mycket förtroendeingivande.

 

Det kan knappast vara någon annan än Metaxas som ligger bakom den här hörlursförstärkaren.

 

Förstärkare från Copland. Vrålsnygg! 

 

Vet inte riktigt vad jag ska tycka om alla dessa skivspelare som närmast mer verkar gjorda för att lösa problem, verkliga eller inbillade, på ett så komplicerat sätt som möjligt. 

 

En streaminghögtalare (well, ett stereopar var det...) från - Estelon! Väl värt att utforska då Estelon normalt står för kanonljud. Dessvärre spelades det på andra högtalare i rummet under våra besök, så en utvärdering får bli en senare fråga. 

 

dCS och Wilson. Snyggt, prydligt ljud men förvånansvärt oengagerande. Hur hade man lyckats med det?

 

För oss gamla hifi-nostalgiker är det här rent godis. Vi befinner oss i Nagra-rummet, så vad ska finnas där om inte en ordentlig rullbandare?

 

Vi vet att de stora högtalarna från Living Voice låter kanon. Men - det gjorde sannerligen också de små och betydligt mer oansenliga varianterna från samma firma. En mycket positiv överraskning. 

 

Frank Vermeylen som har hand om MSB i Europa gjorde fina demos via Tidal högtalare. Här var också den just nu i hifi-sammanhang väldigt hypade sångerskan Lyn Stanley på besök flera gånger under mässan. 

 

Tyska Voxativ kör med olika former av bredbandshögtalare i sina lådor. Det är tämligen dyrt och jag har aldrig riktigt förstått vitsen med det hela. I varje fall inte med den prestanda jag hört på nu rätt många mässor. 

 

CH Precision tillsammans med Wilson Benesch högtalare. Av de många CH-uppställningarna var detta den kanske minst lyckade. Det beror ingalunda på varken elektronik eller högtalare. Kombinationen lät väsentligt bättre på den senaste stockholmsmäsan. 

 

Av någon anledning finner jag produkterna från Luxman väldigt tilltalande. Den fina kombinationen mellan nostalgi och modern prestanda kanske?

 

Horn kan vara väldigt problematiska, vilket Stein Music kunde påvisa...

 

...tillsammans med flera andra. Bland annat Odeon.

 

Det var inte bara horn som var ett blandat nöje. Även de få elektrostathögtalarna som visades gav ingen rättvisa till principen. 

 

Elektroniken kommer från Alluxity och är konstruerad och tillverkad av Alexander Vitus Mortensen - son till Hans-Ole Vitus från Vitus Audio. Det här är helt andra konstruktioner än faderns, men mycket lyckade. Här lansernade man dessutom en ny färg på grejorna. 

 

I rummet vid sidan om spred Vitus själv välljud via de egenartade - men verkligt bra - högtalarna från Goebels. 

 

Tyvärr ett riktigt dåligt foto, men omständigheterna medgav inte annat. Nej, ni såg inte den här högtalaren på mässan. Den smygvisades på ett specialevent hos BMW vid Olympiastadion. Det handlar om en Lexicon aktiv högtalare med 36 element, dsp, beaming och en genialisk app där du bl.a. kan placera sweetspot(s) oberoende av hur högtalarna stod placerade i rummet. Vi hörde högtalaren i ett ljudmässigt gräsligt rum och det fungerade helt enkelt lysande. Kommer i handeln inom ett år, räknar man med. Mycket spännande! 

 

Ny är Hegel H90 med mycket hämtat från Röst. Den har både analoga och digitala ingångar plus den nya SoundEngine2 som ska säkra (ännu) bättre dynamik i de 60 watten. Kommer i september. 

 

Färgglatt hos Hegel. Eldsjälen Anders Erzeid är den som tittar fram bakom pelaren. Han har verkligen lyft Hegel på världsplanet sedan han kom till firman. 

 

Fezz Audio. Rasande trevliga - och överkomliga - rörförstärkare från Polen. Det speciella är att de har toroid utgångstransformatorer. 

 

Arkiverat under "Weird designs"...

 

... tillsammans med dessa stativare. 

 

I gengäld var den här kollektionen från italienska Do Acoustics riktigt snygg. Hur de låter vet vi inte, då de flesta högtalarna ute i hallarna bara är på "torrdemo". 

 

En ohyggligt stor rörförstärkare från Bitner.

 

Elac har köpt upp Audio Alchemy och lanserar de utmärkta apparaterna i nya och svarta lådor. Vi föredrar allt den tidigare aluminiumfärgade designen som kändes betydligt läckrare. 

 

Andrew Jones' senaste skapelse för Elac. Priset skulle hamna på runt 5000 euro om vi förstod rätt. Typiskt Andrew Jones, men ny också med en wave guide. Han var själv riktigt nöjd - och vi kunde bara hålla med efter provlyssningen. Riktigt spännande. 

 

Ny "budget"-spelare från tyska Scheu. Den devisen kan väl bara en tysk komma på... The Scheu of music... Hjälp...

 

Mycket skivspelare var det...

 

... en del stora som hus. Designen hämtad från Ekofiskfältet?

 

Specialvariant av Audiovector SR3 - i betong! Ja, utanpå ligger ett 3 mm betongskikt, vilket medfört att delningsfiltret korrigerats och en del annat också fått ändras för att passa den högre rigiditeten i kabinettet. Fräckt tilltag!

 

Audiovector SR1 i vrålsnygg lack...

 

Nere i hallarna fanns möjlighet att provlyssna en massa lurar av olika fabrikat. Den här bilden är tagen innan öppning en av dagarna, senare på dagen var det tämligen fullt med folk kring bordet.

 

No comments.

 

Jag brukar inte vara någon vän av horn, men Aries Cerat från Cypern är något speciellt. Konstruktören Stavros Danos är en av de där som inte går på kompromiss och han är dessutom otroligt duktig och kunnig. 

 

Det senaste från Monitor Audio. 

 

Nya monoblock modell större från Moon. Man öste på rejält i det här rummet, effekt verkade inte vara några som helst problem.

 

Det här hade vi inte väntat oss! Leo från Constellation Audio kan väl i stort sett samma och lite till som Naim Muso och är uppskattningsvis fem gåner så dyr. Men, innanmätet har Thomas Holm jobbat med. Det betyder topprestanda! Vi har den största respekt för Thomas Holm, som är en man som verkligen vet vad han gör när det handlar om hifi-konstruktion.

 

Ny skivspelare från Mark Levinson. Det syns rätt tydligt att den är gjord i samarbete med Vpi.

 

 

NOMONO