Lasse Andersson från distributören LEA i berättartagen, både om musiken och om den anläggning han spelar på här. Detta var den "lilla" anläggningen på demon, den stora kommer vi till. 

 

Med felan i hand

nomono var på demo hos Studiokoncept i Lund,

en firma som ovanligt nog ägs och sköts av en proffsmusiker.


Av Sven Bilén

 

Det hör inte till vanligheterna att en professionell musiker samtidigt håller på och säljer hifi. Men i Lund har Nils Rigeblad, förste cellist på Malmöoperan, sin firma Studiokoncept som tillhandahåller sådan hifi som Nils menar spelar naturligt, "så man kommer nära som det faktiskt låter i verkligheten". 

Med ojämna mellanrum håller han demodagar, och förleden var det dags igen. Den här gången var det Lasse Andersson från LEA i Falun som var på besök med en del av bolagets importmärken. Alla de visade märkena har Nils tagit upp i sitt sortiment. 

Den här demon kom till stånd då många sydsvenska besökare på mässan i Köpenhamn uttryckt önskemål om att få höra mer av Lawrence Audio, Grandinote och Entreq. 

 

Den stora anläggningen med Lawrence Audio Double Bass högtalare, Grandinote Domino försteg och Demone slutsteg, bänk, jordning och ström från Entreq, DAC från Audio Alchemy samt kablar från Jorma Design. På mässan i Köpenhamn lät i princip samma anläggning fantastiskt och i detta mycket mindre rum hade man kommit bra nära den upplevelsen. Det är nästan en konst att få så stora högtalare att prestera ordentligt på begränsad yta, men Double Bass verkar kunna klara de flesta miljöer på ett alldeles lysande sätt.

 

Den "lilla" anläggningen körde med de nya golvhögtalarna Red 150 från Russell K. Konstruktionsfilosofin kunde inte vara mer annorlunda än den hos Lawrence Audio, men ändå drar båda högtalarna i samma supermusikaliska riktning.

 

I racket i den lilla anläggningen var källan skivspelaren LSD från The Funk Firm, som RIAA steg användes den delen i ett försteg från Audolici varpå signalen gick vidare till en rörförstärkare från polska Fezz Audio. Lite udda men mycket trevliga och väldigt välljudande apparater. 

 

Under de par timmar som nomono var på besök spelades det en massa mycket varierad och spännande musik ganska långt ifrån gängse hifi-travare. Att vi dessutom fick tillfälle att lyssna till "den äkta varan" när Nils passade på att lufta sin cello, gjorde absolut inte saken sämre. Passa på du också om du får chansen att gå på en sådan här demo, livemusiken sätter verkligen saker och ting i relief om vad som är bra återgivning och inte.

 

 

Studiokoncept

 

Man har inga problem att se varifrån instrument-serien från Lawrence Audio har hämtat sin inspiration. Double Bass här är den största modellen, så finns även Cello, Violin och Mandolin, alla med samma stuk på designen. 

 

Nils i speltagen. 

 

NOMONO