Med på noterna

Engelholm Audio lämnar inget åt slumpen. Den näst minsta modellen 

Staff presterar i högsta grad ett fullvuxet ljud

 

Av Sven Bilén

 

Herrarna från Engelholm Audio, Pär Engelholm och Anders Andersson, har kommit med sin fjärde högtalarmodell. Staff, som den heter, är en trevägs basreflex golvhögtalare i en storlek som golvhögtalare är mest, helt enkelt. Bestyckningen är banddiskant och keramiska element, precis som man brukar. De har helt enkelt hittat ett koncept, ett fungerande koncept, som också gör att deras högtalare spelar på ett sätt där man känner igen familjedragen.

Jag har tidigare uttryck min begeistring för Engelholms större high-end högtalare, skulle också Staff infria mina, medges, därför kanske väl högt ställda förväntningar?

Jo, det skulle Staff.

 

Den mindre tillverkarens dilemma

Som sagt är grundkonceptet redan klart. Finessen för en liten tillverkare som Engelholm är att man kan tillåta sig att göra det man vill utan att nödvändigtvis snegla så mycket på marknadens krav. Det finns alltid tillräckligt många musikvänner som vågar tro på sina egna öron och välja det de själva tycker är bäst för dem. De som köper högtalare för sin egen skull och inte för vad andra ska säga. De ska bara ha en möjlighet att få lyssna sig fram till det som passar deras egna preferenser.

Och det är också problemet för den lilla tillverkaren. Man är helt enkelt inte ute på så många försäljningsställen på det mindre antal marknader man är på. Det tillverkas ett begränsat antal och därför är det inte säkert att man kommer i kontakt med just dessa musikvänner som högtalaren är avsedd för. Men, det är ju så en marknadsekonomi fungerar.

Vi här på nomono kan ju därför dra vårt strå till stacken till att skapa dessa kontakter genom att tala om att dessa saker faktiskt finns och berätta lite om hur de låter.

 

Imponerande kvalitet

Modellen Staff är en meterhög högtalare med ett fotavtryck på 26x41 cm. Den väger dock dryga 50 kg, så det är ingen lättviktare precis. Den vita läderinklädningen på testexemplaren gör dock att högtalaren, trots att det var de mörkare trävarianterna (valnöt, finns även i ek) av front- och bakparti på testparet, upplevs lätt och lite svävande i rummet. Att jag har vita väggar hjälper kanske på det, men det var överraskade lätt att vänja sig vid högtalarnas utseende  och att de visuellt inte tog större plats.

Ofta är byggkvaliteten hos mindre tillverkare inte imponerande. Engelholm Audio och Staff är ett bevis på att motsatsen finns. Det finns inte mycket att anföra mot hur de här högtalarna är utförda, det är ett utmärkt hantverk.

Bestyckningen är en banddiskant, en mindre variant av den som sitter i de större modellerna. Men, det är en ypperlig diskant som även sitter i flera andra högtalare från andra fabrikat. Kan man tämja den till att passa med restan av högtalaruppsättningen har jag tidigare upplevt att denna diskant kan prestera särdeles bra.

Men Engelholm har inte gjort det lätt för sig. Som komplement har man valt ett mellanregister och en bas från Accuton. Det är notoriskt svåra högtalare att få i harmoni med sin omgivning, men när det lyckas blir det i gengäld desto bättre. Flera besök på high-end i München skvallrar om att många tillverkare gärna vill bygga med dessa dyra och mycket kompetenta element, dock är det så sannerligen inte alla som lyckas skapa ett bra resultat.

Engelholm har emellertid lärt sig tämja dem ypperligt på sina stora modeller, och detta har man vidarefört till Staff.

Intressant är att man har en väl tilltagen inre volym i kabinettet till basen - många högtalare har alldeles för liten volym för att det ska kunna låta bra, säger Pär Engelholm - och att man delar upp till mellanregistret redan vid 97 Hz. Det hör sannerligen inte till vanligheterna.

 

 

Stooort ljud

Det var inga som helst problem att få högtalaren att spela ypperligt i mitt rätt stora rum. De placerades på den vanliga utgångpunkten, och med bara några små justeringar menar jag att den kunde prestera sitt optimala.

Det första man imponeras av är den stora och väldigt väldefinierade ljudbild som Staff målar upp. Framför allt är höjden den rätta, den som jag menar ger en naturlig upplevelse av musiken. Ljudbildens höjd är något som min kollega Lars-Erik Steinick reagerar snabbt för, och han hade varit synnerligen nöjd med Staff. Det är alltid nyttigt att utbyta erfarenheter om hur man lyssnar, just höjden är något som jag därför blivit mer och mer medveten om och också numera omedvetet registrerar som något av det första.

Det andra är homogeniteten mellan banddiskanten och de keramiska elementen. Vid ett besök i en butik nyligen där en förhoppningsfull konstruktör ställt in sina byggen för utvärdering, kan jag konstatera hur illa det kan gå med dessa band som här spelade helt på egen hand utan samklang med resten av högtalaren. Pär och Anders har verkligen gjort ett enastående jobb med Staff, samklangen smeker som sammet helt enkelt.

Det tredje är kroppen i ljudet. Jag ska genast erkänna att jag har några preferenser i hur det ska låta. Det ska låta naturligt, obesvärat och med harmoni i klangbilden men utan att man mister det kött och blod som måste vara där för att det ska låta riktigt bra. När man t.ex. direkt noterar att basen är kraftig och med massor av volym, eller att det kommer massor med diskantinformation, så är det ofta tecken på en onaturlig klangbild som man snabbt kommer att tröttna på. Här är klangbilden precis som jag gillar att den ska vara, en klangbild som uppmanar till musiklyssning utan att något sticker ut eller pockar för mycket på uppärksamhet. Och med kött och blod i behåll!

Men det betyder inte att högtalaren styr musiken, istället gör Staff stor skillnad på olika inspelningar, precis som det ska vara. Staff spelar helt enkelt som sina större bröder, de ger då bara proportionellt mer av allt men andemeningen i återgivningen är densamma. Tack och lov.

Här hade jag egentligen tänkt komma med lite musikexempel, men vi kan istället bara konstatera att att jag spelar massor med musik av alla de slag. Staff har presterat övertygande på allt. Jag har provat med olika kablar och olika förstärkare, Staff har visat på skillnaderna på ett sätt som gjort det relativt enkelt att utröna hur de olika sakerna presterat. Den är inte svår att kombinera med olika, vitt skilda apparater och få ut det man väntar från kombinationerna.

 

Jättebra, helt enkelt

Låter det som om jag är förtjust i Staff?  Ja, jag kan jag inte neka till att det har varit en synnerligen trevlig bekantskap i lyssningsrummet. Jo, jag vet, den här bedömningen låter kanske lite som om jag staplar lite positiva hifi-floskler på varandra. Men när man sitter ner, lyssnar och njuter i stora drag finns det inte så mycket man kan klandra utan så mycket mer att glädjas åt. Staff spelar härligt och naturligt. 

Och förvisso, när en högtalare kostar som Staff gör har man också sannerligen rätt att kräva att den gör sitt pris rättvisa. Handbyggt i små serier kostar pengar, mycket pengar. Men högtalare av den här kalibern görs inte i några stora serier, inte ens de från de allra största och mest välkända firmorna. Det är svårt att göra en så här bra högtalare utan att det kostar. Men, för dem med mindre plånbok har Staff också en lillebror i form av en stativare, Trill. Inte utan att man också blir riktigt nyfiken på vad den kan prestera.

Med tanke på vad högtalare som kan prestera i paritet med Staff brukar kosta, så har Engelholm Audio lyckats långt över förväntan. Det är helt enkelt en jättebra, musikalisk och lyssningsmotiverande högtalare till sitt pris. Om du kan - lyssna! Staff rekommenderas varmt. 

 

Engelholm Audio Staff

87.000 kr

www.engelholmaudio.com


Det engelska ordet staff associerar vi normalt med personal, eller möjligtvis en stav. Men, det kan också betyda notlinje. Jag har inte frågat Engelholm Audio vilken betydelse de själva lägger i namnet, med tanke på hur Staff låter väljer jag att tolka det som en högtalare som träffar notlinjerna rätt.

Pär Engelholm har kommenterat efter publiceringen att det med notlinjerna är rätt!

 

 

Engelholm Audio Staff

Trevägs basreflex

Frekvensområde 20 Hz - 40 kHz

Känslighet 87 dB

Delningsfrekvenser 97 och 2100 Hz, andra orningens filter

Mått 100x26x41 cm (HxBxD)

Vikt 52 kg

 

 

NOMONO