Norddeutschen HiFi Tage 2017

Den årliga mässan i Hamburg bjöd på massor med utställare och massor med besökare.

 

Av Sven Bilén

 

Det här är en rolig mässa. Det är jättetrångt och många av hotellrummen är närmast löjligt små, men stämningen är fin och det bjuds på massor med intressanta produkter och ljudupplevelser. Om man är snäll kan man säga att tyskarna har ett lite mer traditionellt skivurval när de presenterar sina uppställningar, är man stygg kan man säga att många spelar uttjatade eller dödstråkiga musikexempel. Undantagen finns dock, så vi fick också med oss lite fräscha musikexempel av allra bästa slag. Men, Eagles, Nils Lofgren och Stevie Ray - ni vet själva vilka låtar - har vi väl hört tillräckligt nu. 

Som vanligt följer lite blandade intryck från mässan. En del rum gick inte att komma in i varken lördag eller söndag, så det fanns säkert mycket spännande som vi missade. Rapporterna säger att det kom 5000 besökare, och med tanke på det begränsade utrymmet är det inte konstigt att det kändes trångt!

 

I år hade den tyske Gryphon-distributören bara torrvisning! Synd, hade faktiskt glatt mig till att få en ny lyssning på den härliga Mojo S högtalaren. 

 

Vi är många som väntar med spänning på vad som slutligen kommer att hända med Tannoy. Efter att moderfirman köptes upp av en stor firma inom studioområdet har det kommit en massa motstridiga meddelanden om att flytta allt till Kina, bygga nytt i Skottland, uppsägningar, nyanställningar och jag vet inte vad. nomono gillar högtalarna skarpt och håller tummarna för att allt löser sig till det bästa. 

 

Den lilla platta förstärkaren till höger i Bassocontinuo-racket är Micromega M, en allt-i-ett maskin med klass AB förstärkning och switchad strömförsörjning som spelade förvånande fint i den här uppsättningen med Sonus Faber Venere S. Skivspelaren kom från EAT och ström och jordning från svenska Entreq, som hade tysklandspremiär hos den nye tyske distributören Audio Reference. Stort rum och relativt modest anläggning, men det lät utmärkt! 

 

En gång i tiden var Ruark en mycket brittisk högtalartillverkare. Att ett känt brand kan återanvändas är Ruark av idag ett bra exempel på med sina lifestyle-inriktade allt-i-ett lösningar.  

 

PMC inklämt i ett av hotellrummen, långt ifrån det minsta! En utmaning för varje utställare att få bra ljud under dessa omständigheter. Hos PMC hade man trots allt lyckats riktigt bra.

 

Kussell Kaufmann heter en engelsman som arbetat och konstruerat på flera av de stora högtalarfabrikerna.Nu bygger han välljudande högtalare i Polen under märket Russell K. Först kom stativaren Red 100, sedan den lite mindre stativaren Red 50 och nu senast golvaren Red 150. Undrar vad nästa modell kommer att heta? Den tyske distributören undgick många rumsproblem genom en uppställning på snedden. Ett bra knep att ta till i sämre rum. 

 

Acoustic Solution presenterade skivspelare i flera färger. Vi vet inte riktigt vad vi ska tycka om den här modellen i en inte särskilt klädsam grön kulör...

 

Har aldrig hört talas om Genuine Audio förr, men det var också en ny firma. Men med såväl skivspelare, pickup, högtalare, slutsteg och streamer på programmet bjöd man på en fin jämförelse mellan samma musik på LP och höupplöst digitalt. Det lät riktigt bra härinne!

 

Förra året var jag lite imponerad av de här högtalarna från Stereokonzept, men i år lät det inte särskilt spännande. Elektroniken från PS är det normalt inget fel på alls, så jag vet inte var felet låg i år.  

 

Tyska Thorens kamperade återigen ihop med franska Trianglé och brittiska Musical Fidelity. Skivspelarna stod längs sidoväggen. 

 

Trennel&Friedel är en spännande högtalartillverkare som gör riktigt välljudande högtalare. Vi fick en pratstund med de två herrarna bakom firman, som gladde sig till att de mindre högtalarna skulle visas på den kommande stockholmsmässan. 

 

Tre olika rundstrålande modeller från Duevel. 

 

Dali Spektor högtalare spelade LP tillsammans med Rega elektronik och skivspelare. 

 

Tyskar tillsammans: Einstein elektronik och Blumenhofer högtalare.

 

Stora element och intressant frontbaffelmönster garanterar inte en bra upplevelse på en mässa. Därmed vill jag inte utesluta att det kunde låta bra i ett annat rum eller under andra förhållanden. Här var det dovt och lät horn på det negativa sättet. 

 

Ser ni ljuset inne i diskanten? En specialitet hos Lansche är plasmadiskanter. Spännande lösning som kan låta alldeles ypperligt.

 

Elac spelade med egen streamer, egen liten förstärkare och små högtalare utvecklade av mästaren Andrew Jones. Men - man spelade Keith don't go... Bättre kan ni, Elac! 

 

Quadral har ett fullt program med högtalare och på senare år har man även skaffat ett fullt program med elektronik.

 

Det behöver inte vara dyrt för att låta bra, vilket det här rummet med Creek elektronik och Harbeth högtalare var ett starkt bevis på. 

 

Det är alltid rasande skönt att komma in i ett TAD-rum på en mässa. Härligt ljud i absolut spitzenklasse, helt enkelt. 

 

Gamut hade med sig en rullbandare för att kunna presentera sina internationellt kritikerrosade högtalare på bästa sätt.

 

Stenheim är en scweizisk högtalarfirma som verkligen kan något speciellt. Men, det är också till ett högt pris.

 

Från Hamburg-firman Lyravox har vi tidigare fått lyssna till den överdimensionerade soundbaren på bilden, som riktar sig till dem som t.ex. vill ha ljud på sin lyxjakt eller liknande. Nu har man även valt att bygga ett par aktiva högtalare med en konstruktion av flera mindre kabinett staplade ovanpå varandra. 

 

Har tidigare aldrig varit så imponerad av högtalare från Zu, men det här var mer lovande. Rummet får stilpoäng för dekoren!

 

Jern kommer från Danmark och har gjutna kabinett i kanonkulematerial. Men det är inget fel på det tekniska, då Ole Lund Christensen ligger bakom konstruktionen. Säljs komplett med REL subwoofer (3300 euro) och låter alldeles utmärkt. 

 

Man undrar lite ibland. Här hade man knåkat in de allra största högtalarna från italienska Grandnote i ett alldeles för litet rum, och när man spelade slogs i princip alla rumsnoder, stående vågor, rasselmöjligheter och jag vet inte vad igång. Hur högtalarna låter? Ingen aning efter att ha hört dem här, men de kan säkert låta alldeles utmärkt!

 

Netty de With från skivbolaget STS presenterade sina ypperligt välljudande skivor. Man hade dessutom producerat en sampleskiva direkt för mässan som kunde införskaffas för en euro.

 

Man går närmast direkt in i en vägg av folk, och så fortsätter det hela tiden på bottenvåningen med de större konferensrummen, tre våningar med små hotellrum och de tre våningarna överst (16, 17 och 18) med lite större hotellsviter. 

 

Vi har visat det förr, men gör det gärna igen. High end när det är som mest high end: d'Agostino! 

 

EAT är en mycket intressant tjeckisk skivspelarfirma som styrs av hustrun till mannen bakom Pro-Ject. Det här är den näst minsta modellen C-Sharp, som verkade både mycket välljudande och välbyggd. Här spelade den med en Sumiko Blue Point pickup, en fin kombination. 

 

Skivtvätten Nessie gjorde man tydlgen en försäljningsframstöt på, för den demonstrerades livligt på ett par ställen på mässan. 

 

Så var det hörlurslyssning...

 

System Audio hade tagit med sin Pandion 2, som kanske fått lite väl lite uppmärksamhet under tiden som de större modellerna kommit. 

 

Förstärkarfirman Symphonic Line satsade liksom så många andra tyska förstärkarfirmor på att köra med helkromade kabinett. Praktiskt? Njaa... Snyggt? Njaa...

 

I samma minimala rum som förra året presenterade Dennis från Nordost firmans nya V2 USB kabel. Han hade jobbat en hel del med att få uppställningen att spela optimalt i det lilla rummet, men all credit till det verkligt lyckade resultatet! Den nya kabeln? Lysande! 

 

B&W visade sin nya 800-serie, och precis som förra året var det fullpackat långt över bristningsgränsen från lördag morgon till söndag kväll. Vi fick rapporter från en som lyckades ta sig in till en sittning på en relativt förnuftig plats, att det lät riktigt bra. Vi som hört den nya 800 tidigare är inte överraskade, B&W har tagit ett bra kliv framåt med sin senaste toppserie. 

 

B&W på display.

 

Det allra senaste från Sonus Faber. Högtalarna hade just kommit från Italien, så det var inte meningsfullt att spela på dem direkt ur kartong sade distributören.

 

Gott om skivor fanns att köpa för de intresserade.  Både cd och LP.

 

En display med olika högtalarlösningar - och en allt-i-ett maskin - från franska Elipson.

 

Det var stort intresse för att lyssna till de elekrostatiska hörlurarna från det klassiska japanska märket STAX.

 

Tre högtalarserier från franska Trianglé.

 

Tyska T+A är kanske mest känt för sin elektronik, men man har även rätt intressant konstruerade högtalare på programmet.

 

Även inne hos Burmester var det i princip omöjligt att hitta en förnuftig plats om man inte köade ett bra tag.

 

En titt inuti en Audio Physics högtalare. 

 

Toppförstärkarserien från tyska Octave.

 

Två av de mindre modellerna från Trennel&Friedel - mycket trevliga högtalare. 

 

Keith Monk skivtvätt, som ska vara en av de bättre av sitt slag sägs det. 

 

Skivspelare från Tone Tool. Den ser inte så stor ut på bilden - men det är den! 

 

Att det ser trevligt ut är ingen garanti för ett bra ljud. Högtalarna här hängde inte ihop alls mellan bas, mellanregister och diskant. 

 

Henrik från Exotic Audio/Välljud distribuerar också med framgång EAD i Tyskland. 

 

XTZ var på plats även i Tyskland via sin distributör. 

 

Superläcker skivspelare från Ballfinger...

 

... som också bjöd på en minst lika läcker rullbandare!

 

Högtalarna kommer från grekiska Tune Audio. De ser lite klumpiga ut, men låter inte illa alls. 

 

Wadia har haft sina upp-och nedturer på marknaden, men deras nya produkter verkar riktigt spännande.

 

Förhistorisk skivspelare. Flintstones, meet the Flintstones...

 

Søren Dissing är mannen bakom gjutningen av den spännande danska högtalaren Jern.

 

Diapason högtalare och Mastersound elektronik, båda från Italien.

 

Vad sägs om en rundstrålande passiv högtalare med spridningslinsen utformad som en lampa? 

 

Netty från STS skivor skickade in mig att lyssna på dessa högtalare från Studio Thiem. Mycket väljjudande och till ett mycket förnuftigt pris. Men stora serier handlar det inte om!

 

Burchard Audio hittar vi på fler och fler mässor. Man fick mycket beröm för sitt ljud här på mässan!

 

Egoistelektrostater! Visst, det verkade riktigt spännande, men 75000 euro?!? Utan förstärkning, dessutom...

 

Mest spännande här är servern mm från Plato. Kolla gärna upp den.

 

KEFs allerstädes närvarande chefsdemare Johann Koorg visade de aktiva varianterna av de utmärkta högtalaren KEF LS50.

 

NOMONO