Renare ström 

Nätfilter och strömhanterare kan få audiofiler att se rött. Men nuförtiden fungerar de
och får din anläggning att låta bättre. Vi ser på en grendosa med filtrering från Gigawatt.

 

Av Sven Bilén

 

Bara ordet nätfilter kan få många audiofiler att resa borst. Historiskt sett har vi presenterats för många olika filter som nästan alla hade det gemensamt att de förvisso tog bort en del orenheter i strömmen, vilket helt klart kunde höras, men samtidigt också tog bort dynamik. Mycket dynamik…

I mitt förråd har jag flera nätfilter som aldrig någonsin ska användas, för det blir bara så tråkigt att lyssna när man kopplar in dem att det är rena sömnpillret. Musiken dör totalt. Emellertid har det skett en utveckling även här, för några år sedan började det komma produkter som renade strömmen men samtidigt inte förstörde musiken. Det innebär att det idag inte finns någon anledning att inte ta denna produktkategori på allvar. 

Just nu har vi en hel del strömprodukter av olika slag för utvärdering. Det betyder att det kommer en del testrapporter framöver. Vi börjar här med en grendosa från ett av våra grannland.

 

Polsk strömspecialist

Gigawatt är en polsk firma som startades 2007. Men, i själva verket startade firman knappt 10 år tidigare med att tillverka olika former av nätfilter. Gigawatt kom till mer som en branding av de produkter som ursprungsfirman Power Audio Laboratories konstruerar och tillverkar. Bakom det hela ligger Adam Schubert, som är en elektronikingenjör med en passion för audio. Det är ju alltid en bra ingångsvinkel.

Gigawatt är märkesnamn för flera typer produkter, men alla rör sig inom området strömhantering. Man har Power Conditioners, nätfilter, grendosor och kablar, plus ett par monteringskontaktdon och adaptrar. Vi har provat en grendosa, om man nu egentligen kan kalla den det, för den kan också lite mer än att bara vara några nätuttag.

 

Tag skydd

Gigawatts grendosor är konstruerade “to power and protect Hi-Fi audio and video systems”. Skillnaderna mellan modellerna handlar om material- och komponentval. På vårt testobjekt med det sexiga namnet PF-2 MK2 har man också modifierat konstruktionen med lösningar från firmans EVO Power Contitioners. Det betyder att de olika modellerna i stort sett gör samma sak, men ju större modell desto mer effekt har den.

Vad som egentligen sitter i är dokumenterat, men alltid inte helt klart. Det sitter ett RCL filter med metalliserade polyesterkondenstatorer och spole av järnpulver. Allt är byggt upp på dubbelsidiga kretskort med väl tilltagna banor. Istället för säkringar, som man menar försämrar ljudet hos de apparater som kopplas till, använder man en flerstegs skyddskrets med “plasma sparks” och UltraMOV varistorer för att skydda mot peakar i ström och spänning.

Plasma sparks? Tja, jag vet inte hur det fungerar här, men det är tydligen så att man kan göra bland annat kan tillverka högeffektiva tändrör med den här tekniken. Och roliga saker, kolla här: http://www.engineeringtv.com/video/Play-Music-on-an-RF-Plasma-Spar.

Plasmateknik används också till diskantelement i vissa högtalare. Vi gissar på att en plasma spark genereras vid överspänning och aktiverar skyddskretsen, men det är som sagt en gissning.  

I övrigt använder man stjärnjord och massiva kopparledare med hög renhet. Man har arbetat mycket med materialval och har konstruerat sina egna schuko kontaktdon för att få så stor anläggningsyta som möjligt mellan hane och hona kontaktdon. 

Runt alltihop sitter ett dubbelt metallchassi. Här sitter också två LED som indikerar power respektive fel fas eller jord. Det medföljer också en nätkabel av eget märke.

 

Av rätta virket

När man ska prova en sådan här sak är det nödvändigt att koppla upp sin anläggning först utan några som helst tweaks, inte heller på strömdelen. Standardkablar och grendosa från Clas Ohlson. Då märker man onekligen att det finns utrymme för förbättringar. 

Vi låter det stå ett ögonblick. Här vill vi gärna poängtera, att det är en väldigt spännande övning i att emellanåt gå tillbaka till scratch för att se vad man egentligen har i sin anläggning. Många gånger har vi gjort en förändring och sedan automatiskt förutsatt att den heliga graalen därmed var väl förvarad. Men, utmana, kolla, ifrågasätt. Det finns stora möjligheter till att du blir överraskad. Och för att göra det måste man tillbaka till utgångspunkten.

Det är inga tvivel om att Gigawatt PF-2 MK2 gör nytta. Grendosan skvallrar om felfasning, men när till exempel Supra har en utmärkt faspenna för småpengar kollar vi ändå all fasning för att det ska bli rätt. Men det är bra med varningslamporna!

Den medföljande nätkabeln heter LC-2 MK3, vilket är det dyrare alternativet när man köper PF-2 MK2. Det är meningen att den kabeln ska gå mellan vägguttaget och grendosan. Den biten är den viktigaste när det gäller nätkablar och den du först bör optimera. 

Vi börjar också här. Skillnaden mellan en standard nätkabel och LC-2 MK3 är rasande stor. Det blir ett helt annat lugn i återgivningen tack vare den lägre distorsionen. Med Gigawatt grendosa och kabel jämfört med vår Clas Ohlsson lösning blir det en helt annan anläggning. Ljudet blir lugnare, klarare, bakgrunden blir svartare och det blir en helt annan definition på ljudbilden. Att du dessutom hör fler detaljer bidrar till att ljudbildens helhet blir väsentligt bättre. Att Gigawatt hör till gruppen nätfilter som förbättrar utan att döda dynamik står klart, det är produkter av rätta virket.

 

Slutsats

Sådana här lösningar ger olika skillnad på olika anläggningar. Och olika skillnad beroende på hur ren din ström är från början. Därför är vår konklusion att det gör nytta, men hur mycket nytta beror på flera faktorer. I vårt testrum är strömmen hyfsad från början, väsentligt bättre än när vårt testrum var inne i storstaden, men ändå gör Gigawatt PF-2 MK2 stor nytta. Det blir helt enkelt något helt annat än med standard- eller undermåliga lösningar och mycket mer musikglädje. 

Det finns alltså ingen ursäkt för att inte prova. Chansen, eller risken, för att du inte kan undvara produkten är uppenbar. Gigawatt PF-2 MK2 är absolut en produkt att ha med på listan över dem du ska se närmare på. Den gör sitt jobb på ett utmärkt sätt, och gör det med musiken i behåll. Och det är precis det en sådan här produkt ska.

 

Gigawatt PF-2 MK2/
LC-2 MK3

12.800 kr

www.marten.se

 

Det mesta av innanmätet är dolt av det kraftiga kretskortet, som är mer än dubbelt så stort som det på den mindre modellen av grendosan. Men, man kan se de kraftiga kopparledarna som leder strömmen. All intern kabling är gjord med kraftig silverpläterad kopparkabel.

 

NOMONO