Ta i trä

Hifi-möbler finns i alla varianter, men några är bättre än andra.
Vi ser på en av de bättre som också är väldigt lätt att förstå.

 

Av Sven Bilén

 

Hifi-möbler finns i alla varianter och material. Det finns hifi-möbler som låter kanonbra, exempelvis har både Finite-elemente och SolidTech riktigt fina lösningar. Men, det kostar också, speciellt i det förstnämnda fallet verkligt mycket. Men det finns också andra och billigare lösningar som kan vara verkligt bra för de pengar du vill lägga. 

Det finns två viktiga kriterier för hifi-möbler, utseende och ljud. Utseendet säger sig själv, estetiken blir mer och mer viktig i våra hem och många hifi-vänner är tvungna att gå med på förfärliga kompromisser för husfridens skull. Till dem vill jag säga att det finns bra och estetiskt tilltalande hifi-produkter, hifi-möbler och hifi-tillbehör i närmast alla prisklasser, det gäller bara att leta lite. Det finns till och med gott om snygga högtalare, gå inte med på att placera ett par frimärken till satelliter uppe under taket och en sub under soffan!

Verkar det konstigt att tala om hur hifi-möbler låter? Vi ska kanske hellre tala om att de olika möblerna ger olika förutsättningar för att apparaterna ska kunna prestera sitt bästa. Och det är inte små skillnader heller. 

Den klassiska superbilliga lösningen är IKEA Lackbord, det var en gång i tiden Linn som puffade för den att placera deras LP12 skivspelare på. På den tiden var det en sensation, men idag kan man få bättre, snyggare och mer intressanta resultat för inte så våldsamt mycket mer pengar.

 

Trä och åter trä

Trä är bäst, sade Per-Olof på Entreq när jag en gång i tiden skulle testa hans rack för High Fidelity. Jaja, tänkte jag, snacka går ju. Men jag fick en smärre chock när jag provade racket, min stereo lät plötsligt klasser bättre. Och då hade det inte varit något helt slumpmässigt den hade stått på tidigare.

Trä var en uppenbaring, och efter det har jag fått det bekräftat så många gånger att det är en verkligt bra och ofta överkomlig lösning. Kan man dessutom ställa apparaterna vid sidan om varandra istället för att stacka dem ovanpå varandra är det ännu bättre - återigen en av Per-Olofs utsagor som också håller i praktiken. Det betyder att min egen stereobänk idag är en långbänk i trä som suttit i en gymnastiksal på en katolsk flickskola i någonstans i Frankrike. Om bänkar kunde tala…

Jag träffade på den brittiska firman HiFi Racks på den senaste stockholmsutställningen och fick en pratstund med firmans starke man Bradley Walters. Jag tyckte jag kände igen lite av konstruktionen, och det visade sig att det är HiFi Racks som också står för de specialdesignade racken till Cyrus elektronik. Deras eget sortiment är enormt och bydder på exakt samma princip rakt igenom, trä!

 

Från ax till limpa

Firman ligger i Rutlands i centrala England, och konceptet är enkelt - i ena änden av fabriken matas det in timmer och i den andra änden kommer det ut hifi-möbler. Man gör således allt själva, och har därigenom total kontroll över alla stationer i tillverkningen. Man har lagt upp ett smart modulsystem där kunden har stor frihet att skapa sin egen bänk, de olika delarna passar ihop och kan kombineras på ett otal sätt. Det går till och med att specialbeställa efter egna mått.  

Jag har sett närmare på deras mest exklusiva standardbänk, som heter Podium Reference. Jag har haft två racks, ett i mahogny och ett i ek. Det i mahogny kostar nära 3000 kr (!) mer än det i ek, så när jag talar om prismässigt överkomlig är det mer eken det handlar om. Den variant jag haft till test hade fyra hyllor, du kan dessutom köpa till isolationsplattformar mm om du vill och har råd. 

Varje del består av ett hyllplan med fyra ben med islagsmuttrar och spikes. Jag är som många vet inte någon vän av spikes, men jag kan se idén med att man valt detta då det är en enkel lösning som de flesta marknader tror också är det bästa. Jag kan se alternativ här som - kanske - kunde göra bänken ännu bättre, men här ser vi bara på hur firman valt att konstruera det hela.

Bänken kom i två lådor och var busenkel att sätta ihop, lite IKEA fast utan verktyg och allt passar som en handske direkt. Intressant är, att på de två rack jag provat har islagsmuttrarna suttit kanon och när man skruvat i ett ben har det passat perfekt i linje med hyllan när det blivit fullt iskruvat. Gängan har med andra ord suttit helt perfekt på alla de 32 ben jag skruvat i. Imponerande. 

Vad är det då som gör trä så bra? Det är ett naturmaterial som har en naturlig, inbyggd dämpförmåga att ta hand om vibrationer. Beroende på vad man gör med träet kan det också förstärka vibrationer, det gäller till exempel för en massa musikinstrument. Därför är bänkarna från HiFi Racks konstruerade av limträ, alltså stavar som limmats samman för att utgöra en hylla. Stavar används också till benen, så allt det trä som kommer in i fabriken blir till stavar ganska omgående. Limträ är väldigt bra på att ta upp vibrationer.

 

Hylla en hylla

Du kan själv prova att knacka på en glasbänk och en träbänk - det är inte precis samma ljud du får fram. Du kan höra om hyllplanet, eller bänken, liksom sjunger eller om den låter stum. Det är den stumma bänken du ska gå efter, oavsett vad det handlar om för typ av bänk eller vilket material den är gjord av. Det är inte bara trä som fungerar. 

HiFi Rack lyckas få sin bänk att fungera lite som en bra apparatfot. Det betyder att ljudet blir lugnare, renare och öppnare. Det betyder dock inte att det inte ska sättas apparatfötter under apparaterna, bänken ger bara bättre förutsättningar för ett ännu bättre resultat. 

Jag har provat bänken både med stereo- och surroundutrustning. Jag har till och med placerat centerkanaler på översta hyllan - med verkligt gott resultat. Hela återgivningen blir stabilare och framför allt renare. Det är precis som om du får ett ökat djup i ljudbilden och en svartare bakgrund. 

Och det är det som kännetecknar en bra hifi-möbel, du upplever att den ljudåtergivning du får i slutänden är värd sitt pris och i många fall är det väsentligt mer intressant att arbeta med vad sakerna står på än att bara byta elektronik. 

Sedan handlar det ju om estetik. Jag tycker att HiFI Racks Pagoda Reference är snygg, speciellt i mahogny, just för att den också ser så ärlig ut. Det är inget hokus pokus, bara förnuft. Och det påverkar naturligtvis också min hållning till utseendet. 

Men, ska du köpa den här bänken, så se till att du kollar att du får tillräckligt långa ben mellan hyllorna föt att få den luftcirkulation som behövs. Med standardben kan det gå att ha standardhöga komponenter, men inte mer.

 

Slutsats

HiFI Racks Pagoda Reference hifi-möbel ger finfina förutsättningar för att din anläggning ska komma att låta (ännu) bättre. Förnuft och minimalism karakteriserar konstruktionen, materialvalet är utmärkt, finishen är fin och jag tycker bänken ger full valuta för investeringen - speciellt då ekvarianten med sitt billigare pris.

 

 

Hi-Fi Racks Pagoda Reference

4 hyllplan:

11.000 kr (mahogny)

8.000 kr (ek)

www.lasses-hifi.com

 

 

 

 

NOMONO